Burun Estetiği
Burun Estetiği (Rinoplasti) Nedir?
Rinoplasti yöntemi olarak adlandırılan bu yöntem sayesinde hastaların burun kemeri, burun ucu ya da burun eti sorunları giderilebilir. Estetik amaçlar olduğu kadar hastanın sağlıklı bir şeklide nefes alıp vermesine de imkân tanıyan bir işlemdir. Burun yapısında ortaya çıkan yapısal bozuklukları gidermek için burun estetiği yöntemlerinden yararlanılır. Son yıllarda en çok tercih edilen yöntemlerden biridir.
Burun Estetiği Kimlere Uygulanır?
Burun yapısından hoşlanmayan her hastaya burun estetiği yöntemleri uygulanabilir. Bu yöntemler ile kızlarda 16 yaş ve erkeklerde 18 yaş üzeri olan burun yapısı tam olarak şekillenmiş hastalarda estetik amaçlar gerçekleştirilir. Burun simetri sorunları başta olmak üzere burun ile ilgili bir dizi estetik sorun olabilir. Bu operasyon ile burun kıkırdak ve kemik yapısına müdahale edilerek tedavi edilir.
Burun Estetiği Nasıl Yapılır?
Bu estetik işlem iki yolla gerçekleştirilir. Birinci yol açık yöntem olup bu yöntemde hastanın burun dış kısmında bulunan deri kaldırılarak işlemler yapılır. İkinci işlem ise kapalı yöntem olup burun içerisinde işlem yapılarak burun estetik sorunlarının giderilmesi amaçlanır. Bu işlemler genel anestezi altında uygulanır. Her iki işlem de hastanın tedavi durumuna göre tercih edilebilir.
Burun Estetiği Öncesi Hazırlıklar
Hastalar burun estetik yöntemleri öncesinde hazırlanmalıdırlar. Bu amaçla gece yarısından sonra bir şeyler yenmemelidir. Hasta genel anestezi altında işleme tabi tutulacağından dolayı tok karnına operasyona girmek doğru olmaz. Hastalar operasyonda kanamalar olabileceğinden dolayı işlemden en az iki hafta kan sulandırıcı ilaçlardan uzak durmalıdır. İyileşme sürelerini uzatma ihtimali olduğundan dolayı operasyon öncesi hastaların sigara ya da alkolü bırakması gerekir. Yine ameliyat sonrası giymek üzere rahat kıyafetler tercih edilmelidir.
Burun Estetiği Sonrasında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Estetik işlemden sonraki üç ay boyunca hastaların çok sıcak ortamlardan uzak durması gerekir. Aşırı güneşli ya da hamam sauna gibi aşırı sıcak ortamlardan uzak durarak burun yapısının korunması amaçlanır. Hastaların burun yapısının tam olarak oturabilmesi için yaklaşık olarak 6 ay kadar beklemek gerekecektir.
İstenildiği zaman ılık banyo yapmak da bir mahsur yoktur. Hastalar doktor tavsiyesi ile burun yapısının istenilen şekli alabilmesi için silikon tampon uygulaması yapabilirler. Estetik sonrasında hastalarda ağrılar ya da morarmalar kızarıklıklar ortaya çıkabilir. Bu sorunlar kısa süre içerisinde geçecektir. Aynı zamanda doktorunuz operasyon sonrasında size antibiyotik ve ağrı kesici reçete edebilir.
Burun Estetiğinde Burun İçi Tampon Konulur mu?
Bazı durumlarda burun içi tampon uygulanarak burun içerisinde kan birikmesinin önüne de geçilmiş olur. Bazı yeni tekniklerde burun içerisinde tampon konulması gerekmez. Burun bölgesinde en sondan başa doğru eriyen dikişler kullanılarak hastaların burun yapısı sabitlenecektir.
Hastası Ne Zaman Taburcu Olur?
Bir gece doktor gözetiminde hastanede kalındıktan sonra ertesi gün taburcu olmak mümkündür. Günümüzde yapılan estetik işlemleri eskiye nazaran daha hızlı sonuç veren ve daha rahat işlemler olarak karşımıza çıkar. iyileşme sürelerinin daha kısa olması ve hastalarda ağrı hissi oluşmaması nedeni ile bu operasyon tercih edilen bir işlemdir. Hastalar kısa sürede işlerine dönebilirler.
Estetik Sonrası Hastasında Çok Ağrı Olur mu? Morluk ya da Şişlik Olur mu?
Dışarıdan bakıldığında şişlik ve morluk bulunması hastaların acı çektiği hissini uyandırmaktadır. Oysa yeni teknikler sayesinde hastalarda burun estetik çözümleri sonrasında herhangi bir ağrı oluşmaz. Morluklar ya da şişlikler normal bir durum olup zamanla düzelecektir. Ağrı genellikle olmamakla birlikte hafif ağrılar için doktor bilgisi dahilinde ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.
Burun Estetiği Hangi Durumlarda Yapılmalıdır?
Bu işlem her ne kadar estetik bir işlem olarak isimlendirilse de aynı zamanda burun içi yapısı düzeltildiğinden dolayı hastanın daha rahat nefes alıp verebilmesine imkan tanır. Bunun yanında bu işlemler sayesinde insanlar daha güzel görünebilirler. Bu nedenle hem hastalık hem de kozmetik nedenlerden dolayı bu estetik işlemlere başvurulur. Burun estetiği yöntemleri bu nedenle tercih edilir.
Burun Estetiği Yaş Sınırı Var mıdır?
Burun estetik işlemleri için hastanın burun yapısının oturmuş olması beklenir. Normal anatomik gelişimde bayanların ve erkeklerin ortalama olarak 17- 18 yaşlarında burun yapısı şekillenmiş olur. Bu nedenle bu yaş üstü hastalarda burun estetik yöntemleri ile işlem yapılabilir.
Burun Estetiği Ameliyatı Çeşitleri Nelerdir?
Hastalarda burun yapısına müdahale etmek için kullanılan bu yöntemler temelde açık burun ameliyatı ya da kapalı burun ameliyatı olarak ikiye ayrılır. Bunların yanı sıra endoskopik yöntem dinamik yöntem 3 boyutlu yöntem ve tamponsuz yöntem olarak da farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar arasında en çok açık ve kapalı yöntem tercih edilir.
Burun Estetiği Sonrası İyileşme Süreci Nedir?
Hastaların tamamen iyileşmeleri bir ayı bulur. Bunun yanında kişinin rutin hayatına ve iş hayatına dönebilmesi için bir hafta istirahat etmesi yeterlidir. Yine hastaların burnunda ortaya çıkan morluklar ve kızarıklar da bir hafta on gün içerisinde geçecektir.
Burun Estetiği Fiyatları 2023
Sağlık merkezlerinin özelliklerine göre değişmekle birlikte günümüzde bu işlemlerin fiyatları makul seviyelerde bulunmaktadır. Bunun yanında hastanın birden fazla estetik işleme tabi tutulması sağlık merkezlerinin fiyat politikaları gibi nedenlerden dolayı fiyatlar hasta bazlı olarak da değişebilir. Siz de estetik hakkında bilgi sahibi olmak için sağlık merkezlerinden hizmet alabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
- Burun estetik tedavisi ağrılı bir işlem midir?
- Yeni tekniklerin kullanılması ve anestezik etkiler nedeni ile bu operasyonda bir ağrı hissedilmez.
- Burun estetik tedavisi olmak için yaş sınırı var mıdır?
- 18 yaşını tamamlamış hastalar kendi iradeleri ile bu işlemi yaptırabilirler.
- Operasyon öncesi tahlil istenir mi?
- Tedavi şekline göre değişmekle birlikte doktor tarafından tıbbi görüntüleme istenebilir.
- Bu yöntem kaç saat sürer?
Hastanın durumuna bağlı olmakla birlikte bu operasyonun yaklaşık olarak 2 ile 2,5 saat arasında sürdüğü bilinir. Hastada başka bir rahatsızlık yok ise işlem süresi bu saatler ile sınırlıdır.
Burun Estetik ile Birlikte Farklı Operasyonlar Yapılabilir mi?
Hastalar isterler ise başka operasyonları da bu estetik işlemler ile birlikte yaptırabilirler. Aynı anda komplike çözümler burun estetiği yöntemleri arasında vardır.
Burun Estetik Yapıldıktan Sonra Nefes Alma Sorunu da giderilebilir mi?
Bu operasyonda yapılan müdahaleye göre değişebilir. Estetik işlemleri aynı zamanda burun kıkırdak, kemik ve burun eti yapısına müdahale anlamı taşır. Bu nedenle de nefes alıp vermeyi etkiler.
Burun Estetik Operasyonlarını Sigorta Karşılıyor mu?
Bu operasyon hastaların daha çok estetik amaçlar için tercih ettiği işlemler arasında olduğundan dolayı devlet sigortası kapsamında değerlendirilmez. Bu nedenle özel hastanelerde ücreti ödenerek bu estetik işlemlerden yararlanılır.
Burun Estetik İşleminde Yüz Analizi Neden Gereklidir?
İnsan yüz güzelliği açısından önemli bir operasyon olan burun estetiği çözümleri öncesinde doktor tarafından yüz analizi yapılabilir. Doktor yüz analizi ile hastaya nasıl bir burun şeklinin gideceği hakkında karar verir. Bir insanın güzelliğinin ortaya çıkmasında büyük bir payı olan burun aynı zamanda tam yüzün ortasında bulunduğundan dolayı estetik olarak en fazla yüzdeyi oluşturur. Bu nedenle doktor operasyon öncesinde yüz güzelliğini de düşünerek karar verir.